יום רביעי, 2 בספטמבר 2020

שימושית והורסת: הדרכת כרטסת - חלק שני

נרגשת לכתוב את הרשומה ה-120 (!!!) 😃😃😃
בהחלט מעמד חגיגי ושמח להשלים בו כמובטח (ובאיחור מגה-אופנתי), את הדרכת הכרטסת שלי.

בואו נשים את הדברים על השולחן - זה לא פרויקט אינסטנט, דורש זמן וריכוז אך בעיניי לגמרי מצדיק את ההשקעה! הנה, תראו פה איזה כיף יוצא בסוף.
תזכורת - החלק הראשון עסק בבניית קופסת הכרטסת עצמה, הפעם נתמקד בעיצוב, תוספות ושאר הפתעות. החלק הנוכחי הוא ללא ספק הקצר והקליל יותר של הסיפור...

אז מה על סדר היום?
- עיצוב הכרטסת עם דפים מדוגמים וקישוטים
- עיצוב חוצצים וסידור כרטיסיות
- הוספת כיס לתגיות ו/או כרטיסיות בגב הכרטסת (לא חובה)

בואו נתחיל (או יותר נכון - נמשיך):

חלק ב' - עיצוב ותוספות
דפים מדוגמים
חתיכות נייר מדוגם - 2 לגב (קדמית ואחורית) ואחת לחזית.
הצדדים וכל החלק הפנימי נותרים חלקים וזו הסיבה שהשקענו כ"כ הרבה בגימור עת בניית הקופסא.
הדיגום הנבחר הוא, כפי הבלבוסטע המקורית, מסטאק הקקטוסים המושלם-שאין-לתאר בעיצובה של אושרת קורן המוכשרת (פלוס דף מנטה אחד מסטאק אחר של סקראפברי).
הדבקתי את הדדפים לקופסא עם דו"צ במסגרת ונוזלי (ביג) במרכז.
לאחר ההדבקה ניתן למקם קליפס או אטב גדול, שתפקידו גם עיצובי אך גם פרקטי - לתפוס ולהציג מתכונים נבחרים בגב הקופסא.


כרטיסיות וחוצצים
השתמשתי בכרטיסיות שורה קלאסיות ואפילו נוסטלגיות, המגיעות במגוון גדלים וניתנות לרכישה בזול בחנויות לציוד משרדי. הגודל המתאים כאן הוא מס' 3.
בכרטסת זו תוכננו 5 חוצצים ולכל אחד מהם יועדו 20 כרטיסיות. אני אוהבת לחלק ולסדר לי אותן מראש, עם קליפסים אותם נסיר רק בסיום הכנת החוצצים וכשהכל נח בבטחה בכרטסת (איזה מעצבן זה לספור אותן בכל פעם שהן מתערבבות בטעות ואז הכמות לא סימטרית!! 😡) -


ליצירת החוצצים השתמשתי בבסיס קראפט - ניחשתן נכון, זה יתכתב עם אותיות סקראבל שישולבו בהמשך העיצוב בחזית הקופסא...כמה צפוי מצידי.
אפשר להכין את החוצצים בשתי דרכים - או שיסתירו את הכרטיסיות לחלוטין (כפי הכרטסות הקודמות) או שיהיו מעט יותר נמוכים כך שהכרטיסיה "תציץ" החוצה, כפי שבחרתי לעשות כאן -


במקרה הזה, גודל הדפים המדוגמים שרציתי לפרויקט הכתיב את גודל החוצצים...סיבה מטופשת מעט אמנם אך לחלוטין מציאותית ובטוחה שכולכן תזדהו 😘 אגב - ככה זה תמיד עם הדפים של אושרת, כל מילימטר יקר מפז ולחלוטין מכתיב את הכללים!

ליצירת חוצצים גבוהים שמסתירים לגמרי את הכרטיסיות - נשתמש בבסיס שגודלו כגודל הכרטיסיה עצמה, 7 ו-3 רבעים (7.75) * 5 וחצי (5.5), עם דף מדוגם בגובה שונה בהתאם - כלומר 7 ו-5 שמיניות (כמו הגרסה המציצה) * 5 ו-3 שמיניות (5.375).

לגבי הטאבים - הפעם השתמשתי בפאנץ' ליצירת הטאבים ולא בלוח פאנץ' טאב - אם יש מביניכן כאלו שיש להן אותו ומעוניינות בהדרכה מתאימה, השמיעו קול ואיענה בשמחה!
הטאב מודבק לחוצץ לפני הנייר המדוגם (אם כי בהחלט אפשר גם אחרי, יש לזה קטע מגניב בעיניי - כמו כאן, בפרויקט הראשון). את הטאב אני מקפלת בעזרת סרגל ועצם קיפול ומדביקה עם מעט דבק נוזלי לבסיס (ברור שאפשר גם דו"צ).
לפניכן המידות המלאות והתהליך -
.

רואות את הכרטיסיות מציצות? ככה זה אמור לשבת בכרטסת -


לגבי דירוג הטאבים -
1. נתחיל מהדבקה של טאב בקצה של אחד החוצצים, כפי שהוצג למעלה. נעשה זאת פעמיים - אחד בכל קצה, ליצירת החוצץ הראשון והאחרון בדירוג.
2. את הטאב הבא נמקם באמצע חוצץ, באמצעות סרגל או "לפי העין"
3. את השניים האחרונים ברווחים שנוצרו בין הטאבים שבקצוות לזה שבאמצע.
פשוט, קל וסימטרי למופת -


כל החוצצים דוגמו באותה הדרך, והנה הם מוכנים לפעולה ולביתם החדש -


רגע של נחת לחובבות הסימטריה שכמותי - 


כיס אחורי לתגיות ו/או כרטיסיות
בחרתי הפעם בכיס שטוח ולא מתרחב, במידות הבאות -


תהיתי אם זה נורא שבחזית הכרטסת הפסים הם לרוחב ובצד האחורי הם לאורך. לא נדרשה תהייה ממושכת כדי להגיע למסקנה ש...כנראה שלא. אמרנו - כל מילימטר!!! (ובלי קשר, פסים בשחור לבן זה נפלא בכל כיוון).


כמה כרטיסיות מעוצבות מתוך הסטאק, שהודבקו על שאריות קארדסטוק קראפט שנחתכו למידותיהן(4*4) בתוספת 1/8 אינטש לאורך ולרוחב, לטובת מאטינג. נכון שפסים בשחור לבן זה נפלא, אממה - לא מתאימים להחתמה, לכן שילבתי את חותמת "הפולניה" שנוכחת בכל כרטסת שלי - בכרטיסיות עצמן) -


וזהו, עכשיו מקשטים קצת וסיימנו 😃😃😃
השותפים לפשע כללו באנר לכיתוב שהודבק בתלת ממד עדין, עוד קצת ירוק (אמרנו - כל מילימטר מנוצל...), אותיות הסקראבל שתמיד נותנות את הטאץ' המנצח (וכאמור - צפויות ומתבקשות לחלוטין מבחינתי), ולבסוף חוט אופים ונקודות חן שמהדהדים את חוצץ המנטה.


והנה הכלה הנורדית שלנו מוכנה, עם צילומים הראויים למעמד (תרתי משמע...) -







לשמחתי, המתנה התקבלה באיחור אופנתי של חודשיים פלוס - אך בשמחה רבה. מזל שסמדרי המהממת היא האדם הסבלני ביותר בעולם...

אשמח לחוות הדעת שלכן, בקשות ותיקונים אם יש, וכמובן לשיתוף הכרטסות שלכן!

מקווה שנתראה שוב בקרוב ממש,
אלה

יום שני, 25 במאי 2020

שימושית והורסת: הדרכת כרטסת - חלק ראשון

אז כמובטח ובהמשך לפוסט הקודם על כרטסת המתכונים (להלן, הבלבוסטע), התיישבתי חדורת מוטיבציה לנסות ולחלץ את תהליך העבודה המדויק.
זה לקח לא פחות מ-4 ניסיונות כושלים, שכל אחד מהם כלל מדידות, שרטוטים, צילום מלא של כל השלבים וכמובן השלב הכי חשוב - לגלות בכל ניסיון טעות אחרת, מטופשת מקודמתה, שאילצה אותי לחזור לשולחן ולהתחיל (כמעט) מחדש...
כמו תמיד בדברים האלה, התהליך המבאס השתלם כי בסופו של דבר הדברים מטבעם הופכים מניסיון לניסיון למדויקים ופשוטים יותר, להנאת כולנו :)
ההדרכה המלאה עמוסה מדי (ואם האמירה הזו מגיעה ממני כנראה שזה באמת יותר מדי...), לכן פיצלתי לשני חלקים - הראשון יוקדש לקופסא והשני לתוכן.

מוכנות...? הנה זה מגיע...

חלק א' - יצירת הקופסא
1 צ'יפבורד 12*12
סרט בד לכריכה (אני השתמשתי בשחור ובקארדסטוק שחור תואם) - זמין עכשיו אצל רעותא בהזמנה מרוכזת ובמבצע שווה!
2 קארדסטוק בסיס 12*12
דבק דו"צ+נוזלי
ספייסר - אפשר מתוצרת בית

חיתוך הצ'יפבורד - מבצעים חיתוך אחד ב-8 (לא משנה באיזה צד - 12*12...), כך שבידינו שתי חתיכות - חתיכה בגודל 8*12 בה נשתמש ראשונה וחתיכה נוספת בגודל 4*12. ה-8 ישמש אותנו כרוחב של הכרטסת.

כעת בצד של ה-12 נחתוך ב-4 ליצירת חתיכה בגודל 4*8, לחזית.


החתיכה הנותרת היא בגודל 8*8, נחתוך באחד הצדדים (שוב, מדובר בריבוע אז לא משנה איזה צד...) 1 אינטש, ליצירת גב הכרטסת בגודל 7*8 (לא ניסיתי עם 8*8 אבל גובה 8 ביחס לגודל הכרטיסיות, שיוצגו בהמשך, היה מוגזם בעיניי).  


זוכרים את החתיכה שנשארה מהחיתוך הראשון, בגודל 4*12? נחלץ ממנה גם את התחתית וגם את פאות הצד. תחילה נבצע חיתוך לאורך, בצד של ה-4, ב-2''.


נוצרו לנו שתי רצועות בגודל 2*12. אחת מהן תשמש להכנת פאות הצד והשנייה - לתחתית.
ליצירת הפאות נחתוך את אחת הרצועות לרוחב, בצד של ה-12, לשתי חתיכות ברוחב 5 וחצי אינטש.


ואחרונה חביבה - התחתית, בגודל 2*8, אותה נחתוך מהרצועה הנותרת.


והנה כולן, מסודרות יחדיו לקראת הרכבת בסיס הקופסא -


ליצירת פאות אלכסוניות נסמן בצד הרחב (5 וחצי) נקודה במרחק 1 וחצי אינטש מהקצה. נבצע חיתוך אלכסוני מנקודה זו לפינה העליונה הנגדית.


כעת החתיכות מוכנות לסידור, ריווח והצמדה ליצירת בסיס המבנה. גיליתי עם הזמן שעדיף להשקיע עוד רגע של מאמץ וסבלנות לטובת עבודה נוחה וזורמת יותר בהמשך. לפני תחילת ההרכבה אני מצמידה בסרט בד את סרגל המתכת למשטח החיתוך, מיושר לפי קו רוחב כלשהו - זה עוזר כדי ליישר כנגדו את הקונסטרוקציה כולה -


נתחיל מהריווח. בעקבות ההסבר המצוין של קרן פרפרים ניסיתי רווחים בעוביים שונים בפרויקט זה. על אף שמדובר בקופסא עם זווית קבועה של 90 מעלות בין הצ'יפבורדים, הבנייה עצמה דרשה גמישות ולכן בחרתי בכל זאת לעבוד עם ספייסר משולש, מתוצרת בית. מוזמנות לנסות עם ספייסר זוגי, כפי המלצתה של קרן, ולדווח מהשטח.
מיישרת גם "לפי העין" וגם, ליתר ביטחון וכדי להצדיק את מוצאי היקי, כנגד קו אורך כלשהו במשטח החיתוך -


בשלב זה מקבעים את הריווח, זמנית, באמצעות חתיכות קטנות של דבק בד בצדדים, עד שנדביק על קארדסטוק שיחזיק הכל יחד -


ממשיכים באותו אופן עם החתיכות הבאות במבנה, ראשית הגב ולאחר מכן הפאות בצדדים -


חדות העין ישימו לב שמרוב ריכוז בצילום ועריכת ההדרכה - הדבקתי את פאות הצד הפוך, כאשר צידן הגבוה יותר פונה קדימה לחזית וכך האלכסון פונה פנימה במקום החוצה...
רק בהמשך האסימון נפל ותוקן במהרה, ובינתיים נתקדם כמתוכנן.
ממקמים קארדסטוק בסיס בגודל מלא על המבנה. הצד העליון המוצג יהיה בהמשך הצד הפנימי של הקופסא, אותו יש לצפות חיצונית ללא עיטוף. לכן נמקם את הקארדסטוק בקצה (העליון או התחתון, פחות משנה, אני פה הצמדתי לעליון).


נכון שגם לכן מצטברות שאריות גדולות יחסית של קארדסטוק בסיס? זה בדיוק הזמן לשלוף אותן -


מדביקים באמצעות דבק דו צדדי ובנוסף אני ממלאת את המרכז עם דבק נוזלי - לרוב ביג, ואחרי קילוף הדו"צ עם דוקרן. הציפורן באגודל שלי מודה מדי יום על הרכישה הזו!!!


כך זה נראה מודבק -


הופכים וחותכים עם סכין מסביב -


אם שאלתן את עצמכן למה חותכים לפני שמסיימים להדביק קארדסטוק על הכל: רואות את ערימת השאריות הקטנה בצד, שנותרו מהחיתוך? הן מתאימות בדיוק לכיסוי הפאות הצדדיות -


בצירוף אחת השאריות הגדולות ששלפנו מבעוד מועד, בגודל של כ-3*8 אינטש, המלאכה הושלמה -


זוכרות את האסימון...? עכשיו נפל -


הטעות תוקנה והמלאכה נמשכה.
כעת כשצד אחד מכוסה לחלוטין, עוברים להדביק קארדסטוק גם בצד השני - הפעם לא בחיתוך מדויק אם כי למטרת עיטוף ובנייה. ממקמים קארדסטוק בגודל מלא (12*12) מעל לאחד הקצוות, כאן מיקמתי מעל לקצה העליון, כ-1 אינטש. גם כאן ההדבקה משלבת דו"צ במסגרת ודבק נוזלי במרכז -


משלימים עם שארית רחבה בקצה התחתון (או בהיעדרה, מודדים וחותכים מתוך הקארדסטוק השני שהוכן מראש) -


כעת, הצדדים. גם לפאות צריכות להיות "כנפיים" עודפות של קארדסטוק אשר ישמשו לעיטוף ובנייה. מכיוון שאיני מקשטת את הפאות עם נייר מדוגם הן צריכות להיות עם גימור טוב וחלק. חותכים (או מוצאים) 2 רצועות צרות בגודל 3*12 וממקמים אותן זו בהמשך לזו על גבי תחתית הקופסא. ככה יהיו לנו פאות חלקות משני הצדדים והחיבור יהיה למטה בתחתית, קל להסתרה -


וככה זה נראה בסוף, רגע לפני הבנייה עצמה (מרוב שחור קל להתבלבל - הצד שפונה למעלה הוא צידה הפנימי העתידי של הקופסא, ניתן לראות את הדו"צ החשוף בשוליים מסביב לפאות) -


כעת חיתוכים לקראת עיטוף ובנייה. מתחילים מהפאות הצדדיות, באופן הבא -


עושים זאת בשני הצדדים -


בשלב הזה נוסיף חיתוכונצ'יק בסכין, בחיבור של הקארדסטוק של הפאות הצדדיות למרכז המבנה (ועל זה נאמר, טוב מראה עיניים...) -


וככה זה נראה משני הצדדים -


הכל מוכן - מתחילים לעטוף ולבנות. עוברים על כל קווי הקיפול ומסביב עם עצם קיפול.
ראשית חזית הקופסא (החלק הקטן יותר מבין השניים הגדולים). נחתוך כרגיל עם סרגל פינות, נחרוץ לקיפול ונדביק עם דו"צ -


שנית הפאות. מסמנים עם סרגל במקביל לאלכסון וחותכים ליצירת  שוליים מותאמים -


כעת נקפל ונעטוף באופן הבא -


נוסיף דבק דו"צ היכן שחסר - השוליים האלה ישמשו לבנייה של הקופסא וחשוב שיודבקו היטב -


כשמסיימים עם הפאות עוברים לחתיכה הגדולה ביותר, גב הקופסא. פה זה נהיה טיפה מורכב...
מתחילים רגיל, עיטוף שגרתי ותמים למראה שראשיתו בסימון וחיתוך הפינה עם סרגל -


בשלב הזה נרצה לחלק את שולי הקארדסטוק שמציצים לרוחב גב הקופסא לשני חלקים - חלק אחד לעיטוף רגיל והחלק השני לחיבור פנימי של הפאות הצדדיות.
איך נדע איך לחלק ואיפה לחתוך? פשוט מאד - נמדוד גובה של 5.5 אינטש מנקודת החיבור לתחתית, וכך נדע שאנחנו בגובה הנכון. שימו לב לסימון הלבן בתמונה, הרעיון הוא שהחלק התחתון של השוליים יהיה בדיוק בגובה של הפאות הצדדיות -


נחתוך לפי הקו המסומן. את החלק העליון של השוליים נכין, כרגיל, לעיטוף גב הקופסא ולשם כך נדביק דו"צ בצד הפנימי -


בחלק התחתון של השוליים נטפל מעט שונה - נדביק דו"צ בחלק החיצוני ולא הפנימי, כיוון שחלקים אלה מיועדים להדבקה בצידן הפנימי של הפאות -


הטיפול האחרון בשולי גב הקופסא הוא גזירת אלכסונים, בהתאם לפאות הצדדיות עצמן. פשוט הרכבתי טרם קילוף הנייר, וסימנתי בעדינות עם עצם קיפול את הקו המדויק לחיתוך -



ניסיתי להדגים בשרטוט את הרציונאל למזימה המפרכת הזו - השוליים של הגב מיועדים לצד הפנימי של הפאות, והשוליים של הפאות מיועדים "לחבק" את גב הקופסא מצידו החיצוני (וכך גם את החזית, בבוא העת) -


ויאללה, סוף סוף מרכיבים!!
ראשית, כפי ההכנות שעשינו, את הפאות הצדדיות לגב הקופסא -


ולאחר מכן את הפאות הצדדיות, באמצעות השוליים שנותרו להן, לחזית -


החלק האחרון הוא גימור נקי ויפה לפנים הפאות הצדדיות.
נשתמש בשאריות ברוחב 2'', נחתוך אותן לגובה של 5 ו-3 שמיניות, נשחיל אותן מצידן הפנימי של הפאות, נקפל ידנית מעבר לפאה עצמה ליצירת אלכסון לחיתוך, ונדביק. כזה -


בשלב הזה הקופסא מורכבת איתנה וגאה. כדי לתמוך ולאבטח עוד יותר את נקודות העיטוף, אני מוסיפה מעליהן דבק דו"צ לפני הוספת נייר מדוגם (בתמונה למשל ניתן לראות את הדו"צ על החיבורים בחזית) -


את התמונה הסופית של הקופסא, מדוגמת וממתינה לעיצוב ולתוכן, שומרת לכן לחלק השני של ההדרכה...שיהיה למה לצפות 😘

בכנות, היה לא פשוט למסד תהליך שהחל כאינטואיטיבי למדי, לא אשקר אם אומר שהיה קצת מתסכל לטעות שוב ושוב, אבל לגמרי שווה את המאמץ בעיניי - זו קופסא סופר וורסטילית, מושלמת כמובן למתכונים אבל גם לברכות, משימות, תמונות וכל דבר שאפשר להפוך לכרטיסיה.
ממש כיף להכין אותה ועם קצת סדר והבניה אז בכלל זה רץ.

בקיצור - לא היה קל בכלל, אבל כשמאיימים - מקיימים (בוודאי ובוודאי כשגברת סקובץ' בעצמה סופרת לי את הימים עד להדרכה...).

מוזמנות להכין ולשתף, להעיר ולהאיר, להציע תובנות משלכן לתהליך,
נתראה בחלק השני של ההדרכה, ממש בקרוב,
אלה